top of page

SAS -Producera helt nya säkerhetsfilmer i 3D

 

SAS bygger om sina långdistansflygplan med ny inredning och vi fick uppdraget att ta fram nya säkerhetsfilmer

 

Filmerna ska vara 3-D animerade, och vi fick drygt 2 månader på oss.

 

Den nya inredningen innehåller ett helt nytt Inflight Entertainment system, helt nydesignade stolar, ny grafik, nya färger, ny belysning, mood lights och businesstolar med trepunktsbälte. Det fanns ingen färdig inredning att titta på eller mäta upp.  Inredningen skulle inte att vara färdig förrän en vecka innan lansering och monteringen sker i Schweiz.

 

Det vi fick var tygprover, flytvästar, bälte, preproduction businessstol och en stewardkostym. Vi fick även CAD-ritningar på de nya stolarna och en del grafiska element.

”-vi får hjälpas åt med det som fattas helt enkelt.”

Filmerna måste vara tydliga, demonstrera säkerhet ombord och följa alla internationella flygbestämmelser -såklart.

 

Vi började med att mäta och filma den nya businesstolen hos SAS. På Arlanda fick vi tillgång till ett liknande plan, där vi kunde dokumentera den nuvarande inredningen under en timme. Vi fotograferade och filmade på olika plaster i kabinen, testade öppning av nödutgångar, mätte upp kabin, funderade ut kameravinklar, och förde anteckningar.

 

Tillbaka på byrån skrev vi ett manuskript som följde de internationella säkerhetsföreskrifterna.

Vi gjorde ett enkelt bildmanus och satte en testspeaker för att jobba med timingen och scenernas upplägg. Vi ville hitta bra timing i filmen. Den skulle bli så kort men tydlig som möjligt och det var många moment som skulle vara med.

 

Nu började vi animera.

Först förvisualiseringar för att få scenskisser godkända. När det var klart och godkänt lade vi till texturer dvs vi la på tyg på stolarna och metallyta på det som skulle vara i metall.
Vi la även in grafiska element och rekvisita såsom skyltar och väskor.

Vi gjorde scenerna en i taget och fick dem godkända vartefter. Ibland fick vi gå tillbaka och för att det skulle fungera bättre i filmen.

 

Vi arbetade i en nära relation med SAS och det blev en intensiv fas med många skisser och mail – material till oss och skisser till SAS. -Vi jobbade tillsammans för att göra en riktigt bra film och i tid.

Efter en dryg månad började vi skönja det färdiga resultatet. Kvar var nu mest ljussättningar och slutrenderingar. Vi spelade in den slutgiltiga speakern och lade till av oss nyskriven musik som SAS friköpte.

 

Slutligen textade vi filmerna.

 

Filmerna blev klara innan deadline och dom rullar nu i SAS nya långdistansplan.

bottom of page